Especialitzada
 

Curs online - Masterclass: Intel·ligència Artificial i l'ètica dels algoritmes

Coneix com funcionen els algoritmes d'aprenentatge automàtic (Machine Learning). S'analitzaran les implicacions ètiques que es generen quan aquests algoritmes s'empren a l'hora de prendre decisions que impliquen persones, com selecció de personal, accés a universitats o accions judicials.

Objectius específics | Temari

Fer comprensible per al públic general els conceptes d'intel·ligència artificial tal i com s'està utilitzant ara mateix en molts serveis digitals.
Entendre que "intel·ligència", "aprenentatge", "reconeixement", etc. quan és parla en un context informàtic són només metàfores per facilitar la comprensió i en cap moment hem de suposar que aquestes màquines estan realment aprenent o que són intel·ligents en un sentit humà.
Es mostrarà com algunes de les aplicacions d'aquest software a la nostra vida quotidiana presenten reptes ètics importants que cal analitzar i ponderar.
Distingir entre aquells reptes ètics que són realment resultat de l'aplicació del software en sí mateix i d'aquells que només esdevindrien problemàtics en funció d'un ús determinat per part d'humans poc escrupolosos.


TEMARI


1. Què és un algoritme? Introducció al concepte d'algoritme en general per entendre la seva ubiqüitat en tot l'espai informàtic.
2. Tipus d'intel·ligència artificial. Diferenciació entre una forma simbòlica de fer intel·ligència artificial, on les persones que programen tenen el control complert de l'algoritme versus l'aprenentatge automàtic, on el programa extreu patrons a partir d'anàlisis estadístiques.
3. Usos de l'aprenentatge automàtic en els serveis digitals actuals. Presentació com de comú és l'aprenentatge automàtic en la gran majoria de serveis digitals que utilitzem en l'actualitat.
4. Què són les xarxes neurals? Una presentació no tècnica del que són les xarxes neuronals, el seu origen i com s'utilitzen en l'actualitat.
5. Diferents models d'aprenentatge automàtic. Discussió, evitant tecnicismes, les diferents formes en que els programes d'aprenentatge automàtic extreuen patrons.
6. En què consisteix el deep learning? Presentació d'aquest tipus particular d'aprenentatge automàtic, mostrant les diferències bàsiques amb els altres tipus explicats anteriorment.
7. Possibilitats i límits de l'aprenentatge automàtic. Mostraríem en quines maneres l'aprenentatge automàtic difereix de la forma en què humans aprenem i raonem.
8. L'algoritme com a caixa negra. El problema que representa el fet de què els algoritmes, al ser creats automàticament, no sabem amb certesa què fan.
9. Fiabilitat dels algoritmes. Al basar-se en un context per aprendre, el algoritmes poden produir resultats erronis i inesperats quan el context canvia.
10. La bombolla dels filtres. De com els algoritmes que regulen la circulació d'informació a les xarxes socials tendeixen a crear bombolles on creiem que tothom pensa com nosaltres i acabem acceptant "fake news" i similars.
11. Injustícia algorítmica. De com els algoritmes basats en aprenentatge automàtic, si els utilitzem per prendre decisions amb implicacions socials, com en justícia, política, educació, medicina, poden acabar replicant injustícies ja existents i fins i tot amplificar-les.

Edicions

Edició 1

Del dv. 01/10/21 al dg. 31/10/21

Idioma: Català
Places disponibles: 995. Inscriure'm
Edició 2

Del dl. 01/11/21 al dt. 30/11/21

Idioma: Català
Obertura de la inscripció 31/10/2021 a les 23:59h.
Edició 3

Del dc. 01/12/21 al dc. 01/12/21

Idioma: Català
Obertura de la inscripció 30/11/2021 a les 23:59h.

Informació general

>> Aquesta activitat online té edició oberta entre l'u i el darrer dia del mes. És possible inscriure's encara que ja s'hagi iniciat. Pots accedir als materials de l'activitat mentre l'edició estigui activa.
>> Per inscriure's a qualsevol activitat online cal tenir un usuari web creat. Pots crear-te'l aquí.
>> Per obtenir el certificat de realització cal haver completat tots els mòduls de l'activitat abans que acabi l'edició en què s'ha fet la inscripció.
>> Per veure els vídeos subtitulats en castellà, clica sobre el botó CC que trobaràs a la barra de reproducció del vídeo i selecciona idioma.

Inici: dv. 01/10/21
Durada: 2 hores
Modalitat:
Durada: 2 hores
Preu: Aquesta activitat és gratuïta
Nivell: Especialitzada
Tema: Masterclass

Valoració del curs

Mitjana
8

Hi ha una nova versió de la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
Si us plau, accepta-la per poder continuar amb la inscripció.

Curs online - Masterclass: Intel·ligència Artificial i l'ètica dels algoritmes: Edició 1

Sessió online

dv. 01/10/21 al dg. 31/10/21

Curs online - Masterclass: Intel·ligència Artificial i l'ètica dels algoritmes: Edició 2

Sessió online

dl. 01/11/21 al dt. 30/11/21

Curs online - Masterclass: Intel·ligència Artificial i l'ètica dels algoritmes: Edició 3

Sessió online

dc. 01/12/21 al dc. 01/12/21

Dades personals

Nom i Cognoms:

NIF/NIE: 10158

Email: default@liferay.com

Data de naixement: 28/06/2016

Accepto les condicions d'inscripció