Selector d'idioma

catalàespañolenglish
Català Castellano English

Visualització del menú

Ruta de navegació

Activity Record

Curs online - Masterclass: Intel·ligència Artificial i l'ètica dels algoritmes

Coneix com funcionen els algoritmes d'aprenentatge automàtic (Machine Learning). S'analitzaran les implicacions ètiques que es generen quan aquests algoritmes s'empren a l'hora de prendre decisions que impliquen persones, com selecció de personal, accés a universitats o accions judicials.

Online

dilluns 1 d’abril · 00:00h - dimarts 30 d’abril · 23:59h

Idioma d'impartició: Català

Objectius específics | Temari

Fer comprensible per al públic general els conceptes d'intel·ligència artificial tal i com s'està utilitzant ara mateix en molts serveis digitals.
Entendre que "intel·ligència", "aprenentatge", "reconeixement", etc. quan és parla en un context informàtic són només metàfores per facilitar la comprensió i en cap moment hem de suposar que aquestes màquines estan realment aprenent o que són intel·ligents en un sentit humà.
Es mostrarà com algunes de les aplicacions d'aquest software a la nostra vida quotidiana presenten reptes ètics importants que cal analitzar i ponderar.
Distingir entre aquells reptes ètics que són realment resultat de l'aplicació del software en sí mateix i d'aquells que només esdevindrien problemàtics en funció d'un ús determinat per part d'humans poc escrupolosos.


TEMARI


1. Què és un algoritme? Introducció al concepte d'algoritme en general per entendre la seva ubiqüitat en tot l'espai informàtic.
2. Tipus d'intel·ligència artificial. Diferenciació entre una forma simbòlica de fer intel·ligència artificial, on les persones que programen tenen el control complert de l'algoritme versus l'aprenentatge automàtic, on el programa extreu patrons a partir d'anàlisis estadístiques.
3. Usos de l'aprenentatge automàtic en els serveis digitals actuals. Presentació com de comú és l'aprenentatge automàtic en la gran majoria de serveis digitals que utilitzem en l'actualitat.
4. Què són les xarxes neurals? Una presentació no tècnica del que són les xarxes neuronals, el seu origen i com s'utilitzen en l'actualitat.
5. Diferents models d'aprenentatge automàtic. Discussió, evitant tecnicismes, les diferents formes en que els programes d'aprenentatge automàtic extreuen patrons.
6. En què consisteix el deep learning? Presentació d'aquest tipus particular d'aprenentatge automàtic, mostrant les diferències bàsiques amb els altres tipus explicats anteriorment.
7. Possibilitats i límits de l'aprenentatge automàtic. Mostraríem en quines maneres l'aprenentatge automàtic difereix de la forma en què humans aprenem i raonem.
8. L'algoritme com a caixa negra. El problema que representa el fet de què els algoritmes, al ser creats automàticament, no sabem amb certesa què fan.
9. Fiabilitat dels algoritmes. Al basar-se en un context per aprendre, el algoritmes poden produir resultats erronis i inesperats quan el context canvia.
10. La bombolla dels filtres. De com els algoritmes que regulen la circulació d'informació a les xarxes socials tendeixen a crear bombolles on creiem que tothom pensa com nosaltres i acabem acceptant "fake news" i similars.
11. Injustícia algorítmica. De com els algoritmes basats en aprenentatge automàtic, si els utilitzem per prendre decisions amb implicacions socials, com en justícia, política, educació, medicina, poden acabar replicant injustícies ja existents i fins i tot amplificar-les.

Altres dates disponibles per aquesta activitat

Edició 1

Online

dimecres 1 de maig · 00:00h -  divendres 31 de maig · 23:59h

Idioma d'impartició: Català

Edició 2

Online

dissabte 1 de juny · 00:00h -  diumenge 30 de juny · 23:59h

Idioma d'impartició: Català

Informació general

Inscripció
>> Aquesta activitat online té edició oberta entre l'u i el darrer dia de cada mes.
>> És possible inscriure's encara que ja s'hagi iniciat.
>> Per inscriure's a qualsevol activitat online cal tenir un usuari web creat. Pots crear-te'l aquí.
>> Una vegada inscrit/a trobaràs el curs al teu Espai personal --> Activitats --> Activitats en curs (barcelonactiva.cat)
>> Pots accedir als materials de l'activitat mentre l'edició estigui activa.
>> Aquest curs online és d'autoformació.
>> Per veure els vídeos subtitulats en castellà, clica sobre el botó CC que trobaràs a la barra de reproducció del vídeo i selecciona idioma.

Certificat
>> Obtindràs un certificat de realització en completar tots els mòduls i superar les activitats / test, de la formació abans que acabi l'edició en què s'ha fet la inscripció.
>> Estatus realització del curs. Dintre del mateix curs trobaràs el Punt de menú Resultats, trobaràs l'opció Exportar (part superior dreta). Al cliclar s'obrirà un document que mostra un informe amb l'estatus de cada lliçó. Si hi ha alguna lliçó que no està aprovada, cal revisar de nou els continguts ja que resta alguna part sense visualitzar / realitzar.
>> Una vegada finalitzis la formació a partir de les 24 - 48h pots descarregar el certificat al teu Espai personal --> Activitats --> Activitats realitzades (barcelonactiva.cat)

Recomanacions
>> Es recomana realitzar la formació des d'un ordinador i no des de mòbils o tauletes.
>> Els navegadors més utilitzats són: Google Chrome, Safari (per Sistemes Operatius iOS), Microsoft Edge (per Sistemes Operatius Windows) i Mozilla Firefox.